Terug naar nieuws Wereld Alzheimer Dag: werkgroep trekt eropuit
21 september 2021

Wereld Alzheimer Dag: werkgroep trekt eropuit

Ieder jaar op 21 december wordt stilgestaan bij de ingrijpende gevolgen van Alzheimer en dementie. Met Alzheimer Nederland als stuwende kracht was de werkgroep Wereld Alzheimer Dag Steenwijkerland goed zichtbaar in Steenwijk. Voor informatie, vragen en het uitwisselen van ervaringen met wie daar ook maar behoefte aan had.

Eerst even over de werkgroep. In Steenwijkerland zijn al jaren vier belangenbehartigers van Alzheimer Nederland actief. Het zijn Kees Mol (Alzheimer Trefpunt), Paula Bierma (Sociaal Werk De Kop), Bianca Smit (Dementheek Steenwijkerland) en Gerda van Groeningen (ZorgMies). Samen met de casemanagers dementie vormen zij de Wereld Alzheimer Dag Steenwijkerland.

Casemanager Grietje Mol geeft tekst en uitleg.

Ontmoeting
Met een speciaal info- en ontmoetingspunt over dementie en geheugenproblematiek stonden de werkgroepleden ’s middags op de Markt in Steenwijk. Toegankelijk, makkelijk aanspreekbaar en laagdrempelig. Gehuld in Alzheimergele shirts kon men niet om de dementie-experts heen. Elke voorbijganger krijgt een pen en lippenbalsem. En wat snoepgoed. Maar natuurlijk zijn er ook tal van folders en brochures verkrijgbaar. Casemanager Grietje Mol van de Zorggroep: “Vooral mensen die Alzheimer zelf of in de familie hebben gemaakt maken even een praatje. En net was er een dame die zei: ‘Ik heb ook wolkjes in mijn hoofd.’ Ze was gevallen met de fiets waarna een scan plekjes in haar hoofd aantoonde. Is toch een eerste teken dat er iets aan de hand is. Ze zei ook: “Ik vergeet dingen, kom niet op woorden.” Ze heeft van Grietje informatie meegekregen en een uitnodiging om het Alzheimer Trefpunt te bezoeken.” 

Tijd voor een spelletje was er ook: kent u het aloude 'stoepranden' nog?

Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop is ook van de partij. Er stopt een ouder echtpaar bij haar. “Meneer vertelde heel open dat hij vrijdag weer naar de poli moet voor de uitslag van onderzoeken maar alles wijst op dementie. Ik heb ze informatie meegegeven en verteld dat een casemanager altijd met ze mee wil denken en zaken voor hen kan regelen. Een bezoekje aan het Alzheimer Trefpunt kwam voor hen nog wat te vroeg.” Paula informeert voorbijgangers ook over de training Samen Dementievriendelijk. Deze cursus wordt al geruime tijd gegeven op scholen, wijkverenigingen en zelfs in winkels. “We streven allemaal naar een dementievriendelijke samenleving en in de training vertellen we de do’s en don’ts om daar te komen,” aldus Paula.

De leden van de werkgroep om tafel. Rechts Paula Bierma in gesprek met een passant.

Koffieuurtje
Eerder die dag waren de specialisten al neergestreken in de bibliotheek van Steenwijk voor een koffieuurtje. Hier was volop aandacht van experts in geheugenproblmatiek. Ze hadden de bijeenkomst de titel ‘Ach, we vergeten allemaal wel eens wat,’ meegegeven. Een vergoelijkende opmerking die meestal een eerst vermoeden van dementie kan verraden. Maar liefst 20 belangstellenden komen langs waaronder veel nieuwe gezichten voor de werkgroepleden. Dat overtrof de stoutste verwachtingen van de werkgroepleden.

ieuw Alzheimer Trefpunt in Steenwijkerland
Ruim anderhalf jaar geleden vond ook het laatste Alzheimer Trefpunt plaats. Een laagdrempelige bijeenkomst waar mensen zich onder het genot van een kopje koffie informatie kunnen laten informeren over dementie en Alzheimer. Elke tweede dinsdag van de maand zal dit nu weer worden opgepakt. Locatie zal wijkcentrum De Gagels aan de Voetelinkstraat 56 in Steenwijk zijn. Vanaf 14.00 uur begint het. Via krant, Facebook en de agenda van Sociaal Werk De Kop zal hierover worden bericht.

Ondertussen heeft Grietje Mol weer een gesprek aangeknoopt met een oudere dame. “Zo zie je maar weer dat het toch heel nuttig is dat wij hier staan.”

Meer info over dementiezorg in Steenwijkerland: https://dementie-steenwijkerland.nl Wie liever telefonisch contact wil, dit kan via 0521-385585.

 


Nieuws & Nieuwtjes