Shape logo

Gids voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Een keer in de war zijn of iets vergeten overkomt iedereen wel eens. Anders wordt het als u, uw partner of familielid vaak dingen begint te vergeten of zich deze niet juist herinnert. Dan kan er sprake zijn van beginnende dementie. Dit kan de Ziekte van Alzheimer zijn of een andere vorm.

Gaat de dementie verder, dan kan iemand met dementie gaan dwalen, angsten krijgen en onrustig worden. Soms raakt ook het dag- en nachtritme verstoord. Dementie komt veel voor, vooral bij oudere mensen, en is niet te genezen. Wel worden er medicijnen gebruikt om het proces langzamer te laten gaan.

Als de ziekte vordert, is er steeds meer zorg en ondersteuning nodig. Overbelasting van de vaste mantelzorger komt dan veel voor. Het Netwerk Dementie Steenwijkerland helpt om dit te voorkomen. Zorggroep Noorderboog, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Dimence, de gemeente, Sociaal Werk De Kop en Alzheimer Nederland werken hierin nauw samen. Zij bieden professionele en vrijwillige hulp op maat aan mensen met dementie en hun naaste omgeving.

Wegwijzer

In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Hiervan zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Door de vergijzing zal het aantal mensen met dementie in de nabije toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000.

In deze Wegwijzer zijn diverse mogelijkheden voor hulp, advies en woonmogelijkheden in de gemeente Steenwijkerland voor u op een rijtje gezet. Doel is om de zoektocht naar mogelijkheden van begeleiding, hulp en wonen te vergemakkelijken.


Nieuws & Nieuwtjes